SIKÇA SORULAN SORULAR

Güneş enerjisi sistemlerinin verimli çalışması için en önemli konu gölgelenmenin olmamasıdır. Seçeceğiniz arazinin içinde veya komşu parsellerde sizin sahanızı etkileyecek büyüklükte ağaç, baca, bina v.b yapı olmamalıdır. Bunun yanında verimli enerji elde etmek için arazinin geniş kısmının güneye bakıyor olması altyapı çalışmalarında kolaylık sağlayacaktır. Çatı sistemlerinde de baca, anten, ağaç, yan bina gölgelemesinin asla olmaması gerekmektedir. Özellikle devlete elektrik satmak için yapılması planlanan çatı projelerinde binanın ve çatının projesinin olması ve ona göre statik hesap çıkarılması gerekmektedir.

Türkiye coğrafi konumu ve güneşlenmesi bakımından Avrupa ve Ortadoğu'nun en verimli bölgesidir. Dünyada güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunda Almanya çok ciddi bir yere sahiptir. Almanya'da 2014 itibariyle kurulu olan güneş enerjisi sistemlerinin büyüklüğü 38.000 MW'dır. Türkiye'de ise bu rakam bu sene sonuna kadar 38 MW rakamına ulaşacaktır. Buna karşılık Almanya'nın en fazla güneş alan güney bölgesindeki ışınım oranı 1150 kwh/m2 iken, Türkiye'de bu rakam 1900 kwh/m2 leri bulmaktadır. Yani ülkemiz güneş enerjisi potansiyeli açısından dünya lideri Almanya'dan ortalama 2 kat fazla güneş ışını almaktadır. Türkiye'deki en verimli bölge Hakkari ve Van arasında kalan bölgedir. Sonrasında ise Antalya, Isparta, Burdur arasında kalan bölge, Konya ve Kayseri bölgesi, Kilis, Gaziantep bölgesi gelmektedir.

Şebekeye elektrik vermek üzere kurduğunuz sistemlerde mutlaka tüketim de olması gerekmektedir. Fakat tüketim miktarı ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Örneğin 1 MW lık bir tesis kurduğunuzda sadece 1 adet lambayı açıp kapatarak sayacınızı hareket ettirmeniz 1 aylık periyod için tüketim yaptığınız manasına gelmektedir.

Bu tür sistemlerde binalara çift yönlü sayaç takılmaktadır. Sayaç şebekeden alınan elektriği hesaplarken, gündüz vakti üretilip şebekeye verilen elektrik miktarını da okuyarak mahsuplaşır.

Hayır. Gece yaptığınız elektrik tüketimi mahsuplaşmaya dahil değildir. Elektriği gündüz ürettiğiniz için elektrik ürettiğiniz saatlerde yapılan tüketimler mahsuplaşmaya dahil edilir. Geceki tüketimlerinizi de şebekeden bağımsız yapmak istiyorsanız kurduğunuz sistemlere aküler eklenir. Bu sistem kurulum maliyetlerinizin artmasına sebep olsa da, geceki tüketiminizin gündüz ürettiğiniz elektriğin depolanmasıyla karşılanmasına olanak sağlar.

Devletimizin 10 yıllık alım garantisi ve yerli üretim ürün kullanılmasında artacak olan teşvik rakamları dikkate alındığında ortalama geri dönüş süresi 4-6 yıl arasındadır. Fakat her geçen dönemde PV endüstrisindeki gelişmeler, gerekse de elektrik fiyatlarındaki sürekli artışlar sistemlerinin amortisman süresini yatırım maliyetlerini kısaltmaktadır. Ayrıca Euro üzerinden ödenen proje bedellerine karşılık devletin enerji ödemesi Dolar üzerinden yapılmaktadır. Euro/Dolar paritesinin azalması, yani aradaki makasın daralması da yaptığımız yatırımın geri dönüşünü daha erkene çekecek diğer bir faktördür.

Çağrı mektubu ve bağlantı görüşü geldikten sonra istenen evrak ve hesaplamalar yapılıp 90 gün içinde Tedaş'a proje başvurusunda bulunulmalıdır. 90 günü geçen sürelerde başvuru iptal edilmiş sayılır ve evraklar proje sahibine geri gönderilir.